Ultrascurte

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 • În Oslo, la o benzinărie, un ziar de tip “Libertatea” titrează, pe prima pagină “24 grade! HOT! HOT! HOT!” peste poza clasică cu un copil într-o fântână. Mă întreb ce părere au de “40 de grade”-le de la noi şi observ că clişeele sunt aceleaşi peste tot. Că d-aia sunt clişee.
 • Pentru că istoria i-a învăţat minte să nu mai vrea “spaţiu vital”, nemţii stau pe autostradă, la viteze de peste 130 la oră, în fundul maşinii din faţă.
 • Am mers pe Autobahn şi cu 150 la oră, şi cu 5 la oră. Asta numesc eu echilibru, dom’le!
 • O lege nescrisă a circulaţiei în Germania: cu orice viteză ai merge, există un neamţ în spatele tău care vrea să meargă cu cel puţin 10 la oră mai mult. Întotdeauna.
 • In Europa, Duminica se testează bomba cu neutroni. Şi merge!
 • Pe bancnotele de franci elveţieni scrie în germană, franceză, italiană şi spaniolă. Doar cifrele sunt în engleză.
 • Cocalarii nemţi, danezi şi elveţieni sunt identici cu cocalarii din România. Cocalars sans frontieres.
 • Noaptea, toate pădurile sunt negre. Cu excepţia pădurilor din Munţii Pădurea Neagră, unde a stat toată noaptea becul aprins pe cer, de n-am putut dormi.
 • Nemţoaicele sunt urâte, dar lesbienele nemţoaice sunt urâtul rafinat la esenţă. Bărbaţii au ceva în comun cu oglinzile: nu rezistă prea mult prin preajma lor. Sau poate chestia asta dovedeşte masochismul femeilor, habar n-am…
 • Pe unde am umblat am văzut restaurante indiene, chinejeşti, japonezane, marocane, iraniene, turceşti, dar nici urmă de restaurante cu specific local. Ori n-au bucătărie, ori sunt sătui de sarmaua lor.
 • În Berlin, în Postdamer Platz, am trecut pe lângă un grup de domni îmbrăcaţi la frac şi papion, care fumau tutun bun şi miroseau a parfum extrem de scump. O lume distanţă, concentrată în câţiva metri…
 • În Vest, nu e “fiţă” să te dai în ultimul model de BMW decapotabil, ci în maşini vechi care arată impecabil. Am văzut maşini din anii ’30, ’40, ’50… Au ceva maşinile alea, ceva ce aproape nicio maşină nouă nu are: personalitate. Probabil asta speră şi posesorii lor, să le-o împrumute puţin.
 • La Burger King am mâncat un hamburger Big Whooper care avea înăuntru roşii… date cu ketchup. O fabulă a societăţii moderne.
 • Dintr-un ziar elveţian aflu că un cercetător belgian i-a luat genele lui Hitler la puricat şi a aflat că nu era doar nazi, ci şi Aschkenazi. Evreu aschkenazi. Cumva, asta are foarte mult sens.
 • Copiii râd la fel, în orice limbă. Maşinile de gunoi şi căcatul miros la fel, în orice ţară.
 • Cele mai rele muşte sunt muştele din pădure.
 • Omul sfinţeşte locul, comunismul sluţeşte locul.
 • Prin Scandinavia, adolescenţii mergeau preponderent pe motociclete enduro de cilindree mică, iar adolescentele mergeau preponderent pe scutere. Spre Sud, împărţirea între spiritul de aventură masculin şi siguranţa feminină devine din ce în ce mai neclară.
 1. chestia cu statul in fundul masinii din fata la 130 la ora e general valabila pentru vestul europei…

 2. n-am inteles partea cu bomba cu neutroni… adica nu-i nimeni pe strada sau cum?

 3. din cate am inteles de la un prieten roman ce lucreaza in norvegia, la temperatura asta li se cam da liber de la munca. ca cica e pericuos 🙂 pe bune :mrgreen:

 4. E adevarat , stau in fundul masinii tale insa niciunul nu indrazneste sa foloseasca faza lunga ,pt a te determina sa pleci de pe banda respectiva ! Se pare ca este interzis prin legislatie aceasta cocalareasca metoda balcanica , deoarece soferul din fata , in incercarea de a elibera banda , nu reuseste sa se asigure si provoaca accidente in lant apoi . Mare adevar , asta cu sfintitul locului ! La noi la Romanica s-a dovedit ! drum bun , anunta-ti sosirea , neaparat !

 5. Trebuie sa recunosc ca nu te credeam in stare! Nici de o asacalatorie, dar mai ales nici o asa capacitate de povestire si sinteza. A fost o surpriza placuta cand mi-a zis Nicoleta (acum vreo doua saptamani) si o mega supriza super placuta (azi) cand am citit posturile (toate)!

  Te felicit din suflet si ma bucur sincer ca te cunosc!

  Florin

 6. hey !

  ma bucur ca te distrezi in calatoria ta si astept sa dai un semn daca ajungi si prin londra; canapeaua te asteapta ! 😀

  sers!
  endre

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>