Cum m-am împrietenit cu mafia rusească

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

But real gangsta-ass niggas don’t flex nuts
’cause real gangsta-ass niggas know they got em
And everythings cool in the mind of a gangsta
’cause gangsta-ass niggas think deep
Up three-sixty-five a year 24/7
’cause real gangsta ass niggas don’t sleep

După petrecerea Marinei am zăbovit ce-am zăbovit şi am decis să merg (în sfărşit), în oraş. Am fost la Muzeul Cosmonauţilor, m-am dat cu monorailul moscovit şi am făcut chestii plictisitoare şi turistice, atât de banale că-mi dau lacrimile…

Ieşirea din Moscova a fost un calvar. O coadă infinită de maşini, bară la bară, melcul fornăia fierbinte, iar eu spumegam de draci. După 5 (cinci) minute de cuminţeală, am făcut tot ce face un rus adevărat ca să ajungă în faţă: am croşetat printre maşini, m-am băgat pe banda de urgenţă (aici toate şoselele au bandă de urgenţă; mergând atâta amar de drum, am constatat şi de ce: Rusia e un uriaş service în aer liber), mă rog, chestii motociclistice. De la o vreme, coloana s-a mai destupat şi am putut în sfârşit să mă ventilez. Drumul tăia acum o superbă şi gigantică pădure de conifere, din care adiau fâşii de aer rece şi răşinos.

Trec prin Staroe Melkovo. Bătrânul meu melc primeşte cadou o poză cu indicatorul de intrare în acest sat. Poftiţi şi dumneavoastră!

Mai departe trec pe lângă mine doi motociclişti din Moscow First Chapter. Mă salută, îmi spun de nuştiuce festival moto din Valday. Nu, mulţumesc, eu am treabă la Sankt Petersburg. (În paranteză fie spus, mi-e cam frică să merg la motofest-uri; n-am fost niciodată în România, să mă duc în Rusia? În niciun caz, n-am chef de scandaluri). Mă însoţesc o bună bucată de drum, apoi, nemulţumiţi de ritmul meu şi de obsesia de a respecta viteza legală, o iau înainte.

Drumul e lung, mai am 350 de kilometri până la Sankt Petersburg, soarele apune peste mine şi peste zecile de echipaje de Miliţie pe care le întâlnesc, dar doar din mers. Opresc într-o benzinărie să alimentez, dau peste doi motociclişti cu corturi şi izoprene. Unde merg distinşii domni? Tot la Valday, la festival. Din tot motofestul ăsta mă încântă doar faptul că pot pune liniştit cortul. Mă tem de zgomotul muzicii, probabil ceva punk, ceva rock, ceva gălăgios şi tare, oricum, dar la ora asta prospectul motofestului pare de-a dreptul încântător.

Mergem spre Valday, eu făcut sandvish între cei doi. Pe dreapta, un motorist cu probleme. Ne oprim toţi, să-l ajutăm. Are un chopper rusesc, cu pană pe roata spate. Unul din cei doi motorişti îl ia pe om şi pleacă cu el să cumpere un pneu. Nu am ce face decât să aştept. Între timp, măsluiesc lanţul de la motor (maslă = ulei – n.tr.) şi dau un telefon în ţară de pe numărul rusesc. După 3 minute de vorbă, se consumă creditul la cartela prepay. Drace!

Motoristul se întoarce cu pneul, eu sunt cu toate bagajele date jos, altfel nu poate fi urcată pe cricul central ca să îi ung lanţul. Decid să nu mă mai aştepte, îmi dau coordonatele GPS ale motofestului şi o tulesc. Pun bagajele şi pornesc şi eu într-acolo, deşi am îndoieli. Decid să ies de pe drumul principal spre Valday în ultimul moment. Pe un drum de ţară, un carton pe care scrie FEST pe ruseşte şi o săgeată. Deci e bine.

Ajung la tabără, nu e foarte multă lume. Costă 500 de ruble pentru 3 zile. Bine, dar eu vreau să sta doar o zi. Nu se poate, costa 500 de ruble. Plătesc, mi se anină o brăţară portocaliu fosforeşcentă de mână, intru în tabără. Motoriştii mei mă reperează şi mă ghidează spre cortul lor. Până să opresc şi să scot cheia din contact, toată tabăra tăbară pe mine. “Rumânii??? Aaaaa!!!” Le povestesc, sumar, despre excursie. Un chelios arian foarte tatuat mă ia în braţe: “RESPECT!” Îl cheamă Alexei, dar porecla lui e Killer. E un skinhead anarhist rus, care nu-l iubeşte pe Hitler. Pe lângă asta, mai e şi inginer de aeronautică, mecanic de motociclete şi construieşte în garaj bobina lui Tesla, în scopul de a distruge reţelele de GSM din Moscova. Îmi vede brâul din jurul coastelor şi julitura Melcului. Îmi zice să închid ochii, că e şi vindecător (energy healer). Închide ochii şi face gesturi de “a lua durerea cu mâna”. După aia îmi spune să fac baie în râul Valday, care trece fix pe lângă tabără şi care are şi el proprietăţi vindecătoare. Îi zic că fac, dar mai târziu.

Lângă motor apare un tip tatuat c-o faţă şi o tunsoare de mexican (păr lung, dar chel pe lângă urechi şi prins în coadă). Îmi cere “silver scotch” (powertape-ul cu care am lipit semnalul dreapta distrus după căzătură). Îi dau cu drag, are nevoie să-şi lipească cortul, care s-a sfăşiat într-un loc. Se întoarce cu scociul şi bonus un pahar cu cola şi rom. Bem. Apoi îmi face loc la masa lui pliantă, plină de mâncare: “Sit, sit!”

Cu el la masă mai e un tip, cărunt c-o faţă uşor de Dan Chişu. Are corpul acoperit de tatuaje şi un lanţ gros de aur la gât, c-o cruce groasă de aur, bătută cu pietre scumpe. Povestim vrute şi nevrute, îmi arată poze de familie. Are cinci copii şi unul dintre ei l-a făcut bunic. Îl întreb ce lucrează. Începe să râdă. “Niet rabotă!!! Minea jenată, nicagda rabotă!”, adica nu munceşte şi nevastă-sa nu a muncit niciodată. Mă mulţumesc cu atât, deocamdata.

După ce Chişu pleacă la WC, îi spun omului cu faţă de mexican că sunt nişte oameni tare de treabă. Râde, “with you, yes! With other people, bad!” Îmi spune: “Be careful, this man is criminal.” Dar e tare de treabă, îi zic eu. “He is powerful man. Russian mafia!” Aha, deci d-aia nu lucrează. Sunt neobişnuit de liniştit pentru ceea ce tocmai am auzit.

Mexicanul mă duce la maşina lui, o chestie imensă, americană, un pickup truck aerografiat cu un foc albastru. Scoate un cuţit, îl îndreaptă spre mine. “Robber knife!” Mi-l dă să-l ţin şi îmi povesteşte ce e cu el. A fost ameninţat cu acest cuţit de un hoţ la Moscova, dar i-a prins tăişul lamei cu mâna (şi-mi arată cicatricile din palmă şi de pe degete), i-a luat cuţitul şi l-a bătut pe ăla măr. “I, no problem, fist, foot, head”. Şi dacă totuşi e “problem”, îmi scoate o bâtă de baseball din maşină. “Good for police!”, şi râde. Dar arsenalul nu se opreşte aici. Din torpedou mai scoate un cuţit (făcut de mână, la fierar, şi personalizat pentru el!!!) şi un pistol. Îmi scoate gloanţele şi mi-l dă să mă joc cu el. E prima oară când ţin în mână aşa ceva, îmi tremură mâna pe el, dar… îmi place!

Ia cuţitul customizat, se duce la un lemn şi îl înfige în el. Apoi mă învită să fac la fel. Fac, ce să fac. Îl bag pe sfert în lemn, râde. “You, me, swim, now!” Am de ales? Niet. Aşa că îmi trag slipul pe mine şi mă duc în râul Valday. Apa nu e rece, e chiar bună de baie. “Haraşo, haraşo!” Ieşim, ne ştergem şi continuăm depănatul de poveşti. Sunt în mijlocul mafiei ruseşti, la un motofest şi zău că nu sunt îngrijorat despre bagajele lăsate în cort.

Îi spun că hobby-ul meu e să colectez aparate foto vechi. El ce hobby are? Nu ştie să-mi explice şi mă duce la maşină. În spatele copertinei pickup-ului, se zăreşte o maşină de tuns iarba. “This?” Râde, nu asta. Îmi arată un detector de metale. “Guns, bombs, war!” Aha, deci eu colecţionez aparate vechi, el colecţionează bombe şi arme din al doilea război mondial. “Niet colecţîi! Sell, 200-300, sometimes 500 dollars!” Îmi arată un costum traditional de militar afghan. Mă îmbrac în el, imi dă pistolul şi cuţitul şi fuga-fuguţa la o sesiune foto. La finalul ei îmi zice că îmi face cadou pălăriuţa. Sunt fericit, am o căciulă afgană tradiţională de soldat de la un tip cu legături cu mafia rusească…

Lângă noi mai apare un personaj colorat. Se numeşte Jura, i se zice Crusader şi are un motor cu însemnele cruciaţilor. Pe lângă asta, e şi “booleger! contraband!!!!”, cum îmi explică Mexicanul. Tot alcoolul pe care l-am băut, e de la el. Are şi rolul de paharnic, căci nu stă prea mult gol paharul cu el prin preajmă.

Mă duce să mă prezinte clubului de motociclişti din care face parte “Rusichi MC”. Primesc cadou emblemele clubului, statutul de membru onorific şi telefonul lui “If problem, any problem, call. Only for you, not give!” Dar probleme cu poliţia? Se ia de pulă şi face un semn a lehamite şi îmi zice ceva pe ruseşte. Ideea e că îi doare-n ea de ei. Îl învăţ cuvântul românesc esenţial: pula. Mai e unul esenţial, dar nu e nimic de învăţat, e acelaşi cuvânt şi în rusă şi în română. Pizdeeeeţ!!!! Sunt soţiile la masă, se ruşinează, trebuie să schimbăm subiectul, e – totuşi – un cuvânt urât. Chiar şi pentru mafioţi!

Mă mut la masă cu membri ai clubului Rusichi MC. 10 ruşi grei, cu tatuaje şi tot tacâmul, cu care mă înţeleg aproximativ şi care mă potopesc cu mâncare, vodki şi îmbrăţişări. Sunt rupt de beat, aşa că nu ştiu când ajung la cort şi sunt rupt şi de film…

Leave a comment ?

10 Comments.

 1. Grasule, am citit azi in ziar ca tata Putin s-a dus la o intalnire a motociclistilor, dar de pe langa Sevastopol… Si el a primit titlul de membru onorific al nu stiu carui club de motociclisti, si el a fost la inceput atractia taberei de bikeri, si el presupun ca are legaturi cu mafia ruseasca, dar din pacate tu nu esti fost membru kgb, asa ca asemanarile se opresc aici :))

  Oricum, sa inteleg ca ai ajuns la fostul Leningrad? Unde stai? Cat stai? De ce?

 2. Stau trei zile, este superb leningradul ista! Stau la Malika, o percutionista, si la sora ei, care este pianista.

  Lumea-i a mea!!!

 3. the world is not enough 😀

 4. But it’s the perfect place to start!

 5. o sa ai ce povestii nepotilor…
  si ai si un bulan’…de numa 😆
  take care…

 6. Man citesc cu placere in fiecare zi 😛

 7. Baga Orlandoooooooooooo !

  Succes mai departe la drum, sper sa nu te ploua des si sa mai fiu si eu prin Londra cand ajungi pe aici 🙂 😀

 8. Felicitari, man!!!Asfalt uscat in continuare.

 9. Foarte tare excursia si foarte frumos povestita! Asfalt uscat si sanatate Melcului!!

 10. 👿 👿 😳 sunteci4 prosti ca doua bece infipte in cur ca aparat de mers pe drum 😀 👿 👿 👿 ➡ ➡ 😛 😛

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>